Premiere: 8. generasjon Audi A6

Publisert
28. februar 2018

Audi presenterer en helt ny generasjon A6, og det er ingen tvil om at den sikter høyt. På alle måter.

Trioen Audi A6, BMW 5-serie og Mercedes E-Klasse har alltid hatt en ordnet rekkefølge for å presentere nye generasjoner i den voksne familiebilklassen. Audi er etter den uskrevne loven sistemann ut i trekløveret, og det er akkurat nå.

På mange måter har noe av fokusen i generasjonsskiftene blitt fordreid: Det er ikke lenger bare en øvelse i enorme omveltninger i bilenes ytre, det er minst like mye fokus på nytt utstyr i den digitale alderen – og motorteknologi. Vi har lagt ved en illustrasjon lenger ned i saken som viser noe av det nye A6 vil by på, samt en skisse av drivverkets finurlige «mild-hybrid»-løsning som vil bli tilbudt. Den vil sørge for en drivstoffbesparelse på opptil 0,7 liter pr. mil. For å lykkes med det brukes blant annet coasting-funksjon, ikke ulikt gammeldags frihjul hvor bilen nærmest surfer uten å være i gir, en funksjon som fungerer mellom 55-160 km/t . Videre er start/stopp-funksjonen betydelig utvidet til å kutte ut motoren inntli 22 km/t, pluss en relativ kraftig regenerering som topper opp lithium-ion-batteriet. Det er altså ikke en plugg-inn. Alternative versjoner i så måte vil dukke opp etter hvert. Vi har ikke informasjon om det er tenkt en elektrisk modell på sikt, produsentene sjonglerer med ulike løsninger og modeller for det temaet.

Interiøret er blitt mer romslig enn utgående modell, og bilens luftmotstand er minsket for å gi mindre støy for de ombord. Understell og styring har gjennomgått en liten revolusjon, som blant annet gir dynamisk firehjuls-styring for ekstra sportslighet og manøvreringsevne.

Så vidt vi forstår blir A6 lansert med to motorer i første runde, en 3-liters TFSI-bensinturbo på 340 hestekrefter med fartsressurser det står respekt av, 0-100 km/t tar 5,1 sekunder. Dieselmotoren med samme volum yter 286 hestekrefter og blir en sparebøsse med forbruket på 0,55-0,58 liter pr. mil i gjennomsnitt. Det blir sagt at alle motorene skal leveres med mild-hybrid, og quattro firehjulstrekk blir som vanlig en opsjon. Blir tilgjengelig fra juni.