Automatisk kjørelys kan være farlig

Publisert
14. november 2018

Det kan være at du kjører uten baklys i disse dager hvor det er grått, vått, hvitt eller mørkt. Er du i så fall klar over det? Det er ditt ansvar å bruke lys riktig ut fra forholdene.

Se deg om i trafikken når det begynner å skumre. Eller snør. Trolig går det ikke lenge før det dukker opp en moderne bil som kjører med påskrudde lys foran, men er mystisk mørkelagt bak. Det er ikke feil eller ulovlig i utgangspunktet, men det kan bli farlig.

Se for deg at baklyset ikke er påskrudd på samme bil. Bildet er ment som illustrasjon.

Når vi sier at det ikke er ulovlig er det med et forbehold. Som fører av bilen er du nemlig ansvarlig for at bilen har forsvarlig lys tent. Og det er her moderne teknologi spiller mange et puss. Hvis bilens lysbryter står i «Auto»-posisjonen vil mange biler kun ha lys tent foran, mens baklysene forblir mørke. Det er en løsning som mange bilprodusenter har innført for å spare noen skarve Watt fra å bli trukket av batteri og dynamo, for å minske forbruket og utslippet. Når det er lyst og trivelig vær er det lurt, men når det blir grått og uoversiktelig langs veiene som nå, lønner det seg å skru på lyset manuelt og få lyset på bak også. Det gjelder også når det snør, hvite biler forsvinner nærmest under slike forhold. Du kan også høre med din forhandler om de kan programmere bilens lyssystem slik at lysene bak også slås automatisk på. Dette gjelder moderne biler.

Enkelt tiltak: De fleste lysbryterne har disse symbolene i dag, nå står den i posisjon for automatisk kjørelys som kan bety at du ikke har lys bak. Sjekk det. Om det er så, kan du vri bryteren over i posisjon med rød ring, som betyr at lyset er skrudd på.

Hvorfor terper vi så mye på denne tilsynelatende lille detaljen? Jo, med Ola og Karis hang til å velge sorte, grå og hvite biler, drukner den mørkelagte hekken på bilen foran deg fort i vinterskodda. Vi har sett flere tilfeller av saktegående småbiler i trafikken som er rene spøkelsesskip for de som kommer bakfra i høyere fart. Tenk litt over det. Kanskje du sitter i akkurat den lite synlige bilen…

Og: Vi mener IKKE at du skal skru på tåkelyset bak i utid. Det er en annen historie som forutsetter ertesuppe utenfor vinduene.

Denne saken ble publisert på samme tid i fjor, men er fortsatt like aktuell.