Eneste Ferrari i sitt slag

Publisert
24. mai 2018

Så har Ferrari gjort det igjen: Skapt en helt spesiell modell for en av sine bedre kunder. Det må jo være litt artig å eie den eneste SP38 som eksisterer,eller hva?

Velstående mennesker med rette kontakter trenger ikke nødvendigvis tenke på bilprodusentenes standardmodeller. De bestiller heller sin egen modell som er tuftet på en standardmodell. Som en av Ferraris kunder har gjort nå, ved å bestille en bil som har fått det kryptiske navnet SP38. Forresten, SP referer egentlig til «spesialmodell» hvis våre referanser stemmer. 38 antyder at det er bil 38, uten at vi kan garantere at det har vært bygget 37 andre spesialbygg før denne. Men noen vet vi om.

Dermed er fenomenet slett ikke nytt, slike skapninger dukker opp med ujevne mellomrom – også fra andre produsenter. Blant annet har gitarguden og Ferrari-nøtta Eric Clapton gjort dette før med sin Ferrari SP12 EC. Hvem som har bestilt skreddersøm denne gangen er ikke oppgitt, men det vil komme for en dag, det er vi temmelig sikre på.

SP38 er formgitt av Ferrari Design Centre på basis av en 488 GTB. Kunden skal ha bedt om at den skulle reflektere hans ihuga interesse for racing, og at bilen skal levere like opphissende opplevelser på vei som bane. 488 GTB er bestykket med en V8-turbomotor som har en historisk parallell i ikoniske F40, og det utløste inspirasjon hos designerne som skal være mulig å se i de svært endrede linjene i SP38.

Karrosseriets proporsjoner har i stor grad havnet mer over hekken og gitt en front som er slank med skarp betoning på kraftige hjulhus. Frontens aggressive stil er understreket med nye frontlamper som er gjort så slanke som mulig. Dessuten er det hentet inn trekk fra 308 GTB ved den smale leppa som støtfangeren utgjør. Hekken virker ryddigere uten markerte luftinntak, de er kamuflert i dørenes øvre bakkant i en nærmest usynlig luftinntak under sidevinduet. Lekkert som få, samtidig som sportsligheten er ivaretatt. De tre kraftige luftutslippene bak på coupeen er hentet direkte fra F40 og det samme gjelder utformingen av hekkspoileren. Hvis vi skal ha en mening om SP38 må det være at den er mer harmonisk enn andre SP-er vi har sett. Det er ikke sagt noe om endring av effekten som dermed bør være på 670 HK.